Vi pratar med Ivan Marti-Vidal

forskningsingenjör vid Onsala ­rymdobservatorium, som deltar i projektet Event Horizon Telescope där flera av jordens största teleskop riktas mot det massiva svarta hålet i ­Vintergatans centrum.

Berätta om projektet!

Bild: Diana Dunca

Bild: Diana Dunca

– Vi kommer att observera svarta hål med den högsta upplösning som någonsin uppnåtts inom astronomin. Våra bilder kommer att bli tillräckligt skarpa för att kunna urskilja detaljer stora som tennisbollar på jorden sedda från månen. Med sådan skärpa kommer vi att för allra första gången kunna se ”skuggorna” runt händelsehorisonten som, enligt Einsteins relativitetsteori, ska omge svarta hål.

Hur kan man se ett svart hål?

– Det är egentligen inte det svarta hålet vi ser utan vad som omger det, det vill säga materia som faller inåt och blir väldigt upphettad när den närmar sig händelsehorisonten. När materian väl kommit för nära det svarta hålet kan ljuset som strålar ut från den inte undkomma gravitationsfältet och når därför inte jorden. Det skapar en tydlig ”skugga” så att man kan se ljuset utanför skuggans kant.

Vad är din roll?

– Observationerna äger rum samtidigt med flera radioteleskop runt om på jorden. All data kommer senare att kombineras på ett sätt att vi kan “simulera” ett teleskop lika stort som hela vår planet. Det allra känsligaste och viktigaste teleskopet i uppställningen är Alma i Atacama-öknen i Chile. Jag arbetar i teamet som har möjliggjort att det här teleskopet deltar i projektet. Mitt jobb var egentligen att utveckla algoritmer för att behandla data från Alma så att den kan kombineras med de övriga teleskopen. Jag kommer även att vara involverad i behandlingen och tolkningen av den data vi får.

Vad hoppas ni upptäcka?

– Om vi äntligen kan se regionerna nära ett svart håls händelsehorisont så kommer vi att få direkt information från områdena närmast gränserna till tid och rum såsom vi känner till det. Hur materian beter sig på så extrema platser har ingen hittills sett. Om de här observationerna blir lyckade kommer de att bli en guldgruva för modern astrofysik.
 

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter