
Neandertalare som bodde i El Sidrón i Asturien i norra Spanien tycks inte ha varit mycket för kött utan föredrog pinjenötter, mossa och svamp till middag. Bild: Abel Grau / CSIC Communication
De förhistoriska Spy-invånarna tycks ha varit just de köttätare vi föreställer oss att neandertalare var. Ullhårig noshörning och mufflonfår hörde till stapelvarorna, men även andra växtätande djur slank ned, av benhögarna på fyndplatsen att döma. Svamp gillade de också.
Men de spanska neandertalarna tycks överraskande nog ha hållit sig till en vegetarisk kost. Bevis saknas helt för att de skulle ha tuggat i sig djur. Bland alla de växter de åt fanns pinjenötter, mossa, svampar och trädbark. Det sistnämnda kan ha varit i medicinskt syfte, spekulerar forskarna. En stackars man led nämligen av en troligen mycket smärtsam tandböld och var dessutom infekterad med microsporidia som bland annat orsakar svåra diarréer. I hans tandplack fanns rester av jättepoppel, vars bark, rötter och löv innehåller det smärtstillande ämnet salicylsyra. Han konsumerade även mögel – kanske hade neandertalarna upptäckt dessa svampars antibakteriella effekt redan 40 000 innan penicillinet utvecklades.