Shutterstock

Varför regnar det inte i öknen?

På båda sidor om ekvatorn, runt den 30:e breddgraden, faller det väldigt lite nederbörd. Varför är det så?

Områdena med liten nederbörd omkring de 30:e breddgraderna är ett resultat av den globala atmosfäriska cirkulationen.

Subtropiskt högtryck ger öken

Norr och söder om ekvatorn sjunker luften från drygt tio kilometers höjd. När luft sjunker värms den upp på grund av att trycket ökar. De beror på att energin i luften koncentreras i en mindre volym luft.

Eftersom varm luft kan innehålla mer fukt än kall luft, är luften torr och varm när den når ned till jordytan. Torr luft medför få moln, mycket sol och begränsad mängd nederbörd. Därför ligger huvuddelen av jordens ökenarealer, och de allra varmaste områdena överhuvudtaget, inom två zoner omkring 30 grader från ekvatorn. De kallas även för de subtropiska högtrycksbältena.

Åskskurar och monsunregn

Motsvarigheten till de torra områdena runt 30:e breddgraden ligger vid ekvatorn. Här stiger luften och skapar ett band av intensiva åskväder. Bandet kallas också den intertropiska konvergenszonen (ITCZ), och här är den sammanlagda årliga nederbörden mycket hög. Under året flyttar sig ITCZ och driver in över den del av jordklotet som har sommar.

ITCZ:s ankomst orsakar monsunen eller "regnperioden", som är livsnödvändigt för jordbruket i många delar av världen. Om monsunen i till exempel Indien är några veckor försenad eller mer eller mindre regnrik, medför det betydligt mindre skördar.

Luftens cirkulation är indelad i stora celler

Generellt finns det tre atmosfäriska celler på båda sidor om ekvatorn. Från ekvatorn mot polerna kallas de: hadley-, ferrel- och polarceller. Cellerna har särpräglade rådande vindmönster och åtskiljs av områden där luften antingen sjunker eller stiger.

A: Hadleycell, B: Ferrelcell, C: Polarcell