Varför laga mat?

Från början måste vi människor ha ätit rå föda som alla andra djur, men när och av vilken anledning började vi tillaga vår mat?

Bevisen pekar på att människan började tillaga sin föda för strax under två miljoner år sedan. Detta har man kunnat komma fram till eftersom det var ungefär då elden upptäcktes och eftersom fossiler från denna period visar att våra munnar, tänder och magar krympte till följd av de ändrade kostvanorna.

Tillagning av mat var troligtvis ett viktigt steg i mänsklighetens utveckling.

Tillagning av mat var troligtvis ett viktigt steg i mänsklighetens utveckling.

När det gäller motivationen bakom den nya vanan var det troligtvis för att tillagad mat är mjukare och därför går snabbare och lättare att äta. Idag vet vi dessutom att en annan fördel med att tillaga mat är att det dödar diverse bakterier och parasiter.

Många forskare anser att tillagning av mat var ett viktigt steg i den mänskliga evolutionen eftersom den mer lättsmälta födan ökade vårt energiintag och hjälpte våra hjärnor att växa.

Material från
Allt om Vetenskap nr 9 2010

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter