Tio saker du inte visste om kanel

Kanel är den torkade barken från kanelträd. Bild: Simon A Eugster

Kanel är den torkade barken från kanelträd. Bild: Simon A Eugster

1.
Kanel innehåller giftet kumarin. Äter man stora mängder kanel under lång tid kan det sluta med leverskador. Oftast återhämtar sig levern om man slutar äta kanel. För att få i sig en dödlig dos kumarin måste man dock äta uppåt tre deciliter kanel. Det blir omkring 250 kanelbullar, beroende på vilket recept man följer.

 

2.
Kanel kommer från barken på träden i kanelsläktet som består av ungefär 250 olika arter. Arterna ­kassiakanel och ceylonkanel är vanligast att ­använda till kryddan kanel.

Ett kanelträd med den åtråvärda barken. Bild: Dodshe

Ett kanelträd med den åtråvärda barken. Bild: Dodshe

 

3.
Kanel användes i Egypten 2 000 f.Kr. Det var en dyr krydda som ofta gavs till härskare och offrades till gudar, samt ansågs vara bra för matsmältningen och blodcirkulationen. Även blad från kanelträd ­användes, då till parfym och salvor.

Ett arabiskt dokument från 900-talet som beskriver kanelträdets medicinska egenskaper. Bild: IBL

Ett arabiskt dokument från 900-talet som beskriver kanelträdets medicinska egenskaper. Bild: IBL

 

4.
Till Sverige kom kanel först omkring år 1000 med missionerande munkar. På 1800-talet blev ­kryddan populär att ha i brännvin, främst för att dölja brännvinets egen smak. En teori är att uttrycket ”på kanelen” kommer sig av detta bruk.

 

5.
Ceylonkanel brukar ibland kallas äkta kanel och ­kassiakanel falsk kanel. Båda sorterna kommer dock från kanelsläktet ­Cinnamomum.

 

6.
Enligt Livsmedelsverket kan en vuxen äta knappt 1,5 teskedar ­kassiakanel (Cinnamomum cassia) om dagen utan risk att drabbas av leverskador på grund av kumarin. En tredjedels tesked är gränsen för en fyraåring. Använder man sig av ceylonkanel (Cinnamomun zeylanicum), som innehåller mycket mindre mängd kumarin, finns det enligt Livsmedelsverket ingen risk för leverskador.

Blad på Cinnamomum zeylanicum-trädet som den äkta kanelen kommer ifrån. Bild: H Zell

Blad på Cinnamomum zeylanicum-trädet som den äkta kanelen kommer ifrån. Bild: H Zell

 

7.
Man börjar skörda kanelträdets bark när trädet är runt åtta–nio år. Vid odling hugger man ner trädet till en stubbe som då börjar skjuta skott. Vid ungefär två års ålder klipps skotten av och får vila någon dag innan barken skalas av. Det yttersta lagret är beskt och kasseras, medan den vita underliggande barken blir brun under tiden den torkar. När barken torkat, rullar man den till kanelstänger eller maler till kanelpulver. Skotten kan skördas ungefär vartannat år.

 

8.
Den så kallade kanelvägen är en historisk handelsväg som gick från Sydostasien till Östafrika med båt, sedan från Etiopien till Europa. 

 

9.
Kanel används förstås i kanel­bullen som, likt andra viktiga saker, har sin egen dag. Kanelbullens dag instiftades 1999 av Kaeth Gardestedt på Hembaknings­rådet och infaller den 4 oktober. 

Utan kanel – ingen kanelbulle!  Bild: IBL

Utan kanel – ingen kanelbulle! Bild: IBL

 

10.
Kanelträd kan bli upp emot 18 meter höga och växer vilt i Asien. Trädet odlas i Afrika och i USA.
 

 

 

Material från
Allt om Vetenskap nr 1 - 2017

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter