KOLLAR MENYN PÅ 1000 METERS AVSTÅND:

SPÄCKHUGGARE ÄR FINSMAKARE

Bild på en riktig gourmet...

Bild på en riktig gourmet...

Späckhuggare har visat sig vara jägare med mycket förfinad smak och äter helst av allt kungslax, även kallad chinooklax, fastän denna bara utgör 5 till 10 procent av den tillgängliga laxpopulationen. Vid jakten använder späckhuggaren ett ekolodsliknande system som sänder ut signaler för att åstadkomma ekon. Det hjälper den att urskilja kungslax på uppemot 1000 meters håll.

– Alla laxar är inte nödvändigtvis lika näringsrika, säger Whitlow Au vid University of Hawaiis institut för marinbiologi. Kungslax har den högsta koncentrationen av fetter. Det tycks späckhuggaren föredra.

På mekanisk väg återskapade Whitlow Au och hans kollegor valens ekolodsignal och sände ut den vid Lake Union utanför Seattle, där man samlat chinook-, coho- och sockeyelax i ett roterande nät på olika djup. Fiskarna är alla lika för det mänskliga ögat, men med ekosignalen gick det att urskilja de olika arterna. Simblåsan är unik för varje fiskart och ger den av späckhuggarna önskade informationen.

Man har iakttagit en liknande gourmetattityd hos bland annat kaskelotter och flasknosdelfiner.

Material från
Allt om Vetenskap nr 1 2009

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter