Så uppfanns hjulet

När det handlar om att utnämna alla tiders viktigaste uppfinning brukar hjulet ses som den självklara vinnaren. Givetvis finns det andra uppfattningar om vilken uppfinning som bör placeras högst på pallen, men hjulets betydelse för den tekniska utvecklingen kan knappast överskattas.
När och hur det uppfanns vet man inte med säkerhet, men att det var för mycket länge sedan vet man. Förmodligen har dessutom hjulet uppfunnits åtskilliga gånger på många olika platser och oberoende av varandra. Hjulet är ju visserligen genialt, men trots allt ganska självklart.
Det finns tecken som tyder på att hjul användes i Asien någon gång för 10 000 år sedan, men de första egentliga bevisen är från Mesopotamien omkring 3 500 år före vår tideräknings början. Bland annat har arkeologer hittat sumeriska lertavlor med avbildningar av hjulförsedda kärror.
Ett viktigt steg i utvecklingen av hjulet var ekrarna. 2 000 f. Kr. användes ekerförsedda hjul i Egypten. Denna uppfinning var en stor fördel bland annat i krig eftersom ekrarna gjorde hjulen betydligt lättare och därmed de hästdragna stridsvagnarna snabbare.
Sedan dess har utvecklingen av hjulet snurrat vidare.

Material från
Allt om Vetenskap nr 3 2005

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter