Några Stillahavsöar har blivit större

Solnedgång över Stilla Havet. Bild: NASA

Solnedgång över Stilla Havet. Bild: NASA

En ny studie visar att det inte verkar vara någon större risk för öarna i Stilla Havet att helt hamna under vatten på grund av stigande havsnivåer. Forskarna bakom studien har med hjälp av satellitbilder och flygfoton granskat 27 öar och vad som hänt dem under de senaste 60 åren. Under dessa år har havsnivån höjts med cirka 120 millimeter.

Förvånansvärt nog fann forskarna att bara fyra av öarna minskat i storlek medan andra faktiskt har blivit större. En ö, Betio, hade vuxit till sig med hela 30 procent.

Anledningen till att öarna blivit större är att de är uppbyggda av korallsand. Korallreven runt öarna vittrar sönder hela tiden och sanden pressas sedan in mot öarna av vågor och vind. Detta är något som sker hela tiden eftersom korallreven växer till sig konstant.

Enligt forskarna bakom den nya studien kommer öarna att finnas kvar även om hundra år. Man ska dock komma ihåg att om havsnivån höjs kraftigt under en kortare tidsperiod så kanske inte korallerna hinner med och situationen blir då en helt annan.
Artikeln i Science:

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter