Ständiga reparationer behövs för att moskén ska stå kvar:

Moskén i Djenné - världens största lerbyggnad

Lerbyggnader är perfekta i länder där dags­temperaturen i genomsnitt ligger runt 40 grader. Lerväggarna skyddar mot värmen dagtid samtidigt som de alstrar värme som sedan utsöndras under de något svalare nätterna.
Världens största moské av lufttegel, eller adobe som det också kallas, finns i Djenné i Mali och kräver ständiga reparationer för att inte spricka och rasa samman.

Den stora moskén i Djenné är världens största byggnad helt gjord av adobe eller som det också kallas – lufttegel. Den här moskén färdigställdes cirka 1907 men det har stått en moské på denna plats sedan 1200-talet.

Den stora moskén i Djenné är världens största byggnad helt gjord av adobe eller som det också kallas – lufttegel. Den här moskén färdigställdes cirka 1907 men det har stått en moské på denna plats sedan 1200-talet.

Runt år 800 grundades staden Djenné av bozofolket­, men på en helt annan plats än där staden nu är belägen – vid södra delen av inre Nigerdeltat, söder om Sahara.
Exakt när staden flyttades är osäkert. Antingen runt 1043 eller sent på 1200-talet när staden konverterade till islam. På grund av att staden flyttades­ blev Djenné en viktig plats för handeln och de handelsresande genom Sahara och det dröjde inte länge förrän­ staden blev en lika viktig handelsplats som Timbuktu.

En helt vanlig gata i Djenné. Staden är inte större än 70 hektar, alltså 0,70 kvadratkilometer till ytan.

En helt vanlig gata i Djenné. Staden är inte större än 70 hektar, alltså 0,70 kvadratkilometer till ytan.

Brokigt förflutet
Djenné har ett brokigt förflutet med ett antal olika makthavare. Staden blev en del av Mali 1325 men intogs drygt hundra år senare av Songhai under Sonni Alis styrelse. Ytterligare hundra år senare, år 1579, klev Marocko in och tog över Djenné och nu blomstrade verkligen staden som handelsplats och även som ett kunskapscentrum, dit tusentals studenter reste för att studera koranen.
Ytterligare makter som intagit staden­ är Macinas härskare Amadou Lobbo, kejsaren av Tukolor al-Hajj Umar och 1893 tog Frankrike makten i den lilla staden. Under dessa år avtog Djennés betydelse som handelsplats, mycket beroende på att portugiserna anordnade handelsplatser och hamnar­ längs med Afrikas kustlinje.
Idag tillhör Djenné Mopti som är en av Malis administrativa regioner.

Hus av lufttegel är perfekta i varma länder. Under dagen skyddar de mot hettan medan de under de något svalare nätterna utsöndrar den värme som alstrats under soltimmarna.

Hus av lufttegel är perfekta i varma länder. Under dagen skyddar de mot hettan medan de under de något svalare nätterna utsöndrar den värme som alstrats under soltimmarna.

Ingen modernisering
Djenné beskrivs av många som Afrikas vackraste stad mycket tack vare byggnaderna och i synnerhet moskén, som är den största byggnaden i världen helt uppförd i adobe – lersten.
Den första moskén uppfördes redan­ på 1200-talet men den förstördes­ år 1834 vid en översvämning. Det enda som fanns kvar av moskén efteråt var den delen av byggnaden som innehöll gravarna av lokala ledare. År 1896 byggde man upp en kopia av originalmoskén men den förstördes efterhand som man 1906 började bygga den moské som vi idag kan se. Moskén stod klar någon gång mellan 1907 och 1909. Under den här tiden var Djenné en del av de franska kolonierna i Västafrika och troligtvis erbjöd Frankrike både ekonomiskt och politiskt stöd under återuppbyggnaden av moskén. Visserligen har moskén utrustats med ett högtalarsystem, men i övrigt har folket i staden motsatt sig all annan modernisering av moskén.
Väggarna är mellan 40 och 60 centimeter tjocka. Tjockleken på väggarna beror på hur hög byggnaden är då höga väggar kräver en tjockare bas för att orka hålla uppe konstruktionen.
De tre tornen som pryder moskén är nästan 20 meter höga och de konformade spirorna högst upp sägs vara utsmyckade med strutsägg som symboliserar lycka och fertilitet.
Halva moskéns bönehall har ett tak som stöttas av 90 stycken träpelare och taket har ventiler täckta med keramiska luckor som går att dra undan. När man öppnar ventilerna tillåts­ varm luft försvinna ut och på så vis ventileras hela moskén.

Skyddar mot värme och kyla
Buntar av trä från palmer har byggts in i väggarna, både för att förhindra sprickor som uppstår av de stora skillnaderna i luftfuktigheten, men de fungerar även som inbyggda fotpinnar när det är dags att klättra upp och bättra på moskéns lerväggar.
På dagarna skyddar de tjocka lerväggarna mot hettan och till natten har väggarna absorberat tillräckligt med värme för att hålla moskén varm och skön hela natten.
Den genomsnittliga temperaturen under de varmaste månaderna, april och maj, är runt 40 grader. Det är något svalare i juni till september, då det årliga regnfallet sker. Augusti är den blötaste månaden då det mesta av den årliga nederbörden på 550 millimeter sker. Under regnperioden omringas hela staden av vatten och blir helt plötsligt en ö. Därför har moskén byggts på en plattform för att hindra byggnaden från att förstöras under översvämningarna.
Endast under vintern, december och januari, ligger dygnsmedeltemperaturen under 32 grader.

Djenné tillhör Mopti, vid floden Niger, en av Malis administrativa­ regioner­. Djenné ligger intill bifloden Bani och staden förvandlas till en ö under regnperioden.

Djenné tillhör Mopti, vid floden Niger, en av Malis administrativa­ regioner­. Djenné ligger intill bifloden Bani och staden förvandlas till en ö under regnperioden.

Årlig festival
Den stora moskén måste renoveras med ny, fräsch lera minst vartannat år för att hålla ihop. De kraftiga årliga regnperioderna kan – och har – orsakat stora skador på de ömtåliga lerbyggnaderna. Varje år hålls en festival under vilken alla i staden hjälper till att utföra renoveringsarbete på den ståtliga moskén.
Alla har då sin givna plats – unga pojkar förbereder leran, vuxna män bär leran till moskén och klättrar uppför väggarna för att fylla i sprickorna. Kvinnor och flickor bär fram vatten till leran och till dem som arbetar. Äldre förmän inom olika yrkesgrupper leder arbetet och de allra äldsta, som redan varit med om flertalet festivaler, sitter på hedersplatser och övervakar det viktiga arbetet. Men trots att folket håller efter moskéns skick, så kollapsade ett av minarettornen efter ett kraftigt regn så sent som 2009. Många av stadens andra, lite äldre, lerbyggnader anses inte värda besväret att renovera utan rivs och byggs sedan helt enkelt upp från grunden.

Världsarv
År 1828 besökte den förste europén, den franske upptäcktsresanden René Caillié, Djenné men det var inte förrän­ den franske journalisten Félix Dubois besökte staden två år efter Frankrikes ockupation 1895 som staden blev känd i Europa och Amerika.
Dubois skrev ned sina reseskildringar och publicerade dem tillsammans med många illustrationer i boken­ Timbuctoo: The Mysterious.
När Dubois återbesökte staden 1910 blev han bestört över hur den nya moskén såg ut.
Han menade att den var helt klart inspirerad av fransk smak, framför allt de tre minarettornen och att det inte fanns mycket av byggnaden som var äkta afrikanskt. Såväl staden Djenné som den stora moskén togs upp på Unescos lista över världsarv år 1988.

Fakta: 
BOZOFOLKET

Bozofolket är en västafrikansk folkgrupp där majoriteten huvudsakligen bor utmed floden Niger i Mali. Bozofolket själva använder sällan namnet bozo, utan använder istället inhemska klannamn. Folkgruppen är kända för sin skicklighet med fiske och kallas emellanåt flodens mästare.
Bergsmålningar som tillskrivs bozo­folket har daterats att vara 6 000 år gamla, men deras nuvarande kultur tog form under 900-talet när de tog land kring floden Niger i besittning.
Idag beräknas bozofolkets population uppgå till cirka 132 000.

ADOBE
Adobestenar ligger och torkar långsamt i solen.

Adobestenar ligger och torkar långsamt i solen.

Adobe är ett naturligt byggnadsmaterial som även kallas lufttegel, lersten eller helt enkelt obränt tegel. Det görs av sand, lera, vatten och något organiskt eller fiberrikt material som strå och/eller gödsel. Gödsel har den fördelen att den stöter bort insekter. Blandningen är cirka 50 procent sand, 35 procent lera och 15 procent organiskt material.
Den hopblandade leran läggs sedan i formar som avlägsnas när stenarna ska torka i solen.
De vanligaste måtten på adobeformarna är 25 gånger 36 centimeter.
När stenarna sätts ihop använder man samma material men exklusive det organiska materialet, som murbruk. Ofta används även det materialet för att jämna ut och snygga till väggarna.
Och naturligtvis för att ge dem ett bättre skydd mot väder och vind.
Adobe är ett utmärkt byggnadsmaterial­ framför­ allt i riktigt varma klimat, då det skyddar­ mot värmen på dagarna och utsöndrar den alstrade dagsvärmen på natten.
Byggnader av adobe är dock ganska känsliga för såväl jordbävningar som klimatförändringar vad gäller luftfuktighet och regn.

SONGHAIRIKET

Från tidigt 1400-tal till sent 1500-tal var Songhairiket ett av de största afrikanska imperierna i historien. Imperiet hade samma namn som den största, och ledande, etniska gruppen – Songhai.
Songhairiket bildades dock tidigare, redan under 1000-talet, runt staden Gao som även blev rikets huvudstad. Timbuktu var också en viktig stad och handelsplats under rikets storhetstid. När Marocko började invadera andra delar av Afrika runt år 1590 föll Songhairiket och i och med det avslutades även en era av medeltida imperier i Västafrika.

Material från
Allt om Vetenskap nr 12 2010

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter