AV KUNGEN SJÄLV FINNS INGA SPÅR - MEN...

HEROEDES GRAV BERÄTTAR INTRESSANT HISTORIA

Vinterpalatset hade pool, bad samt en teater för 650 personer.

Vinterpalatset hade pool, bad samt en teater för 650 personer.

För två år sedan upptäcktes kung Herodes vinterpalats på den av israelerna kontrollerade delen av Västbanken söder om Jerusalem. Samtidigt återfanns vad man tror vara den gamle konungens grav på samma plats och den har en intressant historia att berätta. Herodes var ju lydkonung i ett ockuperat land och har gått till historien som en marionett i romarnas händer. Det är en bild som nu ytterligare verifieras av nya upptäckter. Utspridda över ett stort område har man funnit arkitekturiska fragment som kunnat restaureras till vetskapen om ett 25 meter högt och mycket påkostat mausoleum.

På murarna fanns målningar med romerska motiv, vilket så gott som aldrig tidigare upptäckts i denna del av Mellanöstern – men sannolikt har sådan konst gillats av lydkonungen och specialbeställts.

Av kung Herodes finns inte ett spår – hans sarkofag slogs sönder av judiska rebeller.

Av kung Herodes finns inte ett spår – hans sarkofag slogs sönder av judiska rebeller.

Han regerade från 37 f.Kr. och gjorde sig känd som en grym härskare med faiblesse för lyx och flärd. Vinterpalatset på en 680 meter hög och till största delen av människor byggd platå hade pool och bad, doftande trädgårdar, akvedukter och en teater med 650 platser.

Herodes privata loge på auditoriet var dekorerad med fresker föreställande landskap och byggnader från södra Italien, vilket betraktas som helt unikt. I bibeln är Herodes en despot, som lät döda alla gossebarnen i Betlehem i jakt på den nyfödde Jesus. Han sägs också ha mördat tre av sina egna söner, minst en av sina tio hustrur och mängder av i onåd komna medlemmar av hovet.

När de judiska rebellerna tog sin tillflykt till Herodium passade de på tillfället att i raseri slå sönder Herodes sarkofag – och av den hatade kungen själv finns inte ett spår…

Material från
Allt om Vetenskap nr 2 2009

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter