Genmodifierad gröda på drift

Genmodifierad raps sprider sig över USA, vilket kan leda till framtida problem. Bild: Tilo Hauke

Genmodifierad raps sprider sig över USA, vilket kan leda till framtida problem. Bild: Tilo Hauke

Ett av de befarade problemen med genförändrade grödor i jordbruket är att de ska sprida sig till den omgivande naturen och där orsaka oönskade ekologiska förändringar. Tidigare har man upptäckt spridning i flera länder, bland annat i Kanada, Japan och Storbritannien.

Nu har det för första gången upptäckts i USA, och i en större skala än tidigare. Det är två former av genförändrad raps som spridit sig i jordbruksdistrikten i North Dakota, den ena från företaget Monsanto, och den andra från konkurrenten Bayer.

De två sorterna är motståndskraftiga mot var sin typ av ogräsbekämpningsmedel, men forskare har hittat exemplar som spontant kombinerat de två egenskaperna och nu är resistenta mot bägge de konkurrerande medlen. De har alltså på egen hand skapat en ny egenskap som inte fanns tidigare.

Enligt de forskare som inventerat rapsen är det här också unikt därför att växterna har spridit sig långt från odlingsmarkerna, till exempel längs vägrenar och vid bensinstationer.

Ett av de uppenbara problem som kan uppstå med sådana här rymlingar är att de blir besvärliga ogräs, eftersom de är motståndskraftiga mot ogräsbekämpning, och dessutom kan sprida egenskapen till besläktade arter.

Material från
Allt om Vetenskap nr 9 2010

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter