Fördel i kapplöningen med bakterierna

Bakterier av olika slag, till exempel tuberkelbakterier som på bilden, utvecklar snabbt resistens mot antibiotika. Nu har forskare kommit på ett sätt som kan hindra resistensutveckling. Bild: SPL

Bakterier av olika slag, till exempel tuberkelbakterier som på bilden, utvecklar snabbt resistens mot antibiotika. Nu har forskare kommit på ett sätt som kan hindra resistensutveckling. Bild: SPL

Forskare vid University of Manchester i England har hittat metoder att göra små molekylära förändringar i antibiotika så att bakterier inte ska hinna med att bli resistenta. Detta hoppas de ska göra att det alltid finns ett medel mot infektioner.

Forskarna i Manchester var med och tog fram de så kallade daptomycinerna för några år sedan. Då var det den första nya typen av antibiotika som skapats på över 30 år. Men redan börjar det dyka upp tecken på att en del bakterier blivit motståndskraftiga och därmed mycket farliga.

Nu har de skapat tekniker­ för att åstadkomma små förändringar i daptomycinmolekylen, så att det snabbt kan skapas tusentals nya varianter­. De kan ta bort, lägga till eller ändra strukturen i läkemedlet, så att bakterierna, så att säga, aldrig lär sig att känna igen det.

Material från
Allt om Vetenskap nr 2 2008

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter