Drönare ersätter bin

Flitig som ett drönarbi är inget man brukar säga idag, men kanske i framtiden om drönare får ansvara för pollineringen av våra fält. Miyakos konstgjorda pollinatör har hästtagel täckt med klibbig gel på undersidan för att kunna transportera pollen.  Bild: Dr Eijiro Miyako

Flitig som ett drönarbi är inget man brukar säga idag, men kanske i framtiden om drönare får ansvara för pollineringen av våra fält. Miyakos konstgjorda pollinatör har hästtagel täckt med klibbig gel på undersidan för att kunna transportera pollen. Bild: Dr Eijiro Miyako

Mänskligheten står inför ett allvarligt problem – antalet bin och andra pollinatörer minskar i antal vilket kan få katastrofala följder för matproduktionen eftersom merparten av våra grödor pollineras av sådana insekter. Kan räddningen bli mekaniska drönare?
Det tror kemisten Eijiro Miyako som har dammat av ett gammalt misslyckat experiment. För tio år sedan försökte han tillverka elektriskt ledande vätskor. Till sin besvikelse fick han fram en till synes fullständigt värdelös klibbig gel. Den åkte in på en hylla i förrådet och glömdes bort. Men så när Miyako efter många år kastade ett öga på den igen såg han till sin förvåning att konsistensen fortfarande var exakt densamma.

Det var då han fick sin idé. Han hade hört talas om den kraftiga minskningen av bin. Kunde möjligen hans gel vara en lösning på problemet? Han införskaffade en liten billig drönare, klistrade på hästtagel och kletade in den med gelen.

Och det visade sig ­fungera. Pollen fäste i håren och kunde föras till nästa blomma. Miyako och hans forskarteam ser nu framför sig små drönarrobotar som kan läras upp och navigera mellan blommorna på ett fält. Framtiden får utvisa om hans vision blir verklighet.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter