Det är för mycket mat och inte för lite motion som gör dig fet

Det är vad du äter som gör att vågen visar på fler kilon – inte brist på motion enligt ny studie. Bild: IBL

Det är vad du äter som gör att vågen visar på fler kilon – inte brist på motion enligt ny studie. Bild: IBL

Den genomsnittliga kroppsvikten ökar i västvärlden, och ofta får vår stillasittande livsstil skulden för det som brukar kallas fetmaepidemin. Men att soffpotatisar går upp i vikt beror mer på potatisen än på soffan, så att säga, enligt en stor holländsk undersökning.

De holländska forskarna har sammanställt data från 20 års studier av ämnesomsättningen hos 366 personer i staden Maastricht. Resultaten har sedan jämförts med data från resten av världen. Deras slutsats är att människors förbränningstakt av kalorier har varit oförändrad under den här tiden, samtidigt som kroppsvikten har ökat påtagligt.

Det ska inte tolkas som att det är meningslöst att motionera, säger en av forskarna. Den som tränar för ett maratonlopp kommer givetvis att gå ner i vikt. Men snarare betyder det att de flesta inte rörde sig så mycket för 30 till 40 år sedan heller. Istället för att sitta vid tv:n eller datorn kanske de lyssnade på radio eller läste en bok, tror de. Däremot har vi börjat äta mer energirik mat i våra soffor.

Material från
Allt om Vetenskap nr 8 2008

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter