Blodet avslöjar vad du äter

Så här kunde ett typiskt kostmönster se ut för en av kvinnorna som ingick i studien. Forskarna undersökte helt enkelt olika biomarkörer i blodet som mättes genom masspektrometri. Bild: Yen Strandqvist/Chalmers

Så här kunde ett typiskt kostmönster se ut för en av kvinnorna som ingick i studien. Forskarna undersökte helt enkelt olika biomarkörer i blodet som mättes genom masspektrometri. Bild: Yen Strandqvist/Chalmers

Typ 2-diabetes är en av våra vanligaste vällevnadssjukdomar. En hälsosam livsstil med regelbunden motion och hälsosam kost kan bromsa utvecklingen och till och med förhindra att man drabbas.

Men frågan är vad som är hälsosam kost? Det har gjorts många studier, men nästan alla har en svaghet – det är svårt att exakt kartlägga en människas matvanor. Ofta måste man lita på att de som ingår i en studie talar sanning, minns rätt och har full koll på ingredienserna i en maträtt.

På Chalmers och Sahlgrenska akademin i Göteborg har en ny metod utvecklats som gör att ett enkelt blodprov kan ge information om en människas matvanor. I studien ingick 600 göteborgskor. I blodproven kunde forskarna se exakt vad de ätit och kunde därför också tydligt se om vissa kostmönster kunde kopplas till en ökad risk för att utveckla diabetes. Det visade sig att de gamla råden stämmer ganska väl: undvik rött kött och mättat fett och njut i stället av fisk, vegetabiliska oljor och fullkorn. Se också gärna till att kosten håller en bra nivå av E-vitamin.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter