10 saker du inte visste om tomten

1. Jultomten är en hybrid av olika figurer. Den största ingrediensen är den gamle turkiske biskopen Sankt Nikolaus. I Sverige har föreställningen om gårdstomten, en liten figur som skyddade djuren och rent allmänt såg till att det stod väl till på gården, varit en stark komponent i jultomteskapandet. En annan komponent är julbocken som i forna tider var den som kom med julklappar.

2. Sankt Nikolaus blev helgonförklarad för sina kristna gärningar. Dessa bestod främst i att ha räddat tre flickor från prostitution genom att överösa dem med guld. På detta sätt fick de råd med hemgift och kunde undvika ett liv i synd och elände.

3. En anledning till att Sankt Nikolaus blev så populär i västvärlden var att italienska handelsmän lyckades lägga beslag på hans reliker på 1 000-talet. De fördes till Italien och Sankt Nikolaus blev sedan handelsmännens och sjöfararnas skyddshelgon.

4. Första belägget för ordet ”jultomte” är från 1864. Det var då titeln på en skämttidning och ganska framsynt – det var först ett tiotal år senare som den moderna tomten började formas.

5. Flera svenskar har varit inblandade i den moderna tomtens utformning. Viktor Rydberg skrev först novellen ”Lille Viggs äventyr på julafton” och sedan dikten ”Tomten”. Båda skrifterna illustrerades av Jenny Nyström som utgick lät den gamla gårdstomten iklädas den numera karaktäristiska röda luvan. Resten av klädseln var dock grå.
Sitt verkliga segertåg över världen gjorde tomten på Coca Cola-flaskorna på 1930-talet. Denna tomte var tecknad av Haddon Sundblom, en svenskättad konstnär som helt tydligt hade en nordisk tomtetradition i bakhuvudet.

6. Jultomten heter förstås olika saker på olika språk. Några exempel:
Baba Chaghaloo (afganska)
Babadimri (albanska)
Babbo Natale (italienska)
Bodach na Nollaig (gaeliska)
Daidí na Nollaig (iriska)
Ded Moroz (ryska)
Deda Mraz (serbiska)

Dyado Koleda (bulgariska)
Gaghant Baba (armeniska)
Goosaleh (arabiska)
Jezisek (tjeckiska)
Joulupukki (finska)
Julemanden (danska)
Julenissen (norska)
Le Père Noël (franska)
Mos Craciun (rumänska)
Noel Baba (turkiska)
Olentzero (baskiska)
Pai Natal (portugisiska)
Papá Noel (spanska)
Papai Noel (Brasiliansk porugisiska)
Qor Bobo (uzbekiska)
Santa Kuroosu (japanska)
Swiety Mikolai (polska)
Weihnachtsmann, Nikolaus (tyska)
Ông Già Nô-en (vietnamesiska)

7. En alternativ, eller kompletterande, teori om jultomtens uppkomst är att sibiriska schamaner är involverade i det hela. Dessa brukade nämligen tillbringa årets längsta natt med att dela ut torkade flugsvampar till befolkningen. Schamanerna, som ansågs vara flygkunniga, tog vägen ner genom hyddornas rököppningar för att avlämna sina gåvor. De sibiriska befolkningarna levde ofta på renskötsel, så i denna teori kommer även renarna in på ett naturligt sätt.

8. Firandet av jul har inte alltid setts med blida ögon av kyrkan. Under Cromwells regim i England, där puritanerna hade stort inflytande, förbjöds julfirandet som en hednisk tradition.
I mer modern tid har jultomten bland annat angripits av den danske prosten Paul Nedergaard, som på 1950-talet retade upp danskarna när han tillkännagav att tomten var en hednisk figur som inte borde förekomma i kyrkliga sammanhang.

9. I USA och Kanada har det blivit en tradition att se var jultomten befinner sig med hjälp av radar. Det hela började på 1950-talet när en affärskedja skrev fel telefonnummer till ”Santa hotline” i en annons. Numret gick istället till det amerikanska luftförsvarskommandot. Den jourhavande officeren där blev rerringd av barn och började skoja med dem. Han sa att han kunde se tomten på radarn och att han nu var på väg från nordpolen. Tjänsten blev så efterfrågad att amerikanska och kanadensiska myndigheter tillsammans bildade organisationen NORAD som sedan dess bevakar tomtens position med hjälp av radar. På www.noradsanta.org visas tomtens aktuella position så fort han börjat röra på sig.

10. Utan sina renar skulle tomten inte komma långt. I Sverige är det främst Rudolf som blivit känd, men framför allt i USA är namnet på resten av renarna en sak de flesta barn bör känna till. Dessa är: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, och Blitzen. Namnen kommer från en dikt av Clement C Moore; ”The night before Christmas”.

Källor:
NE, NORAD, Wikipedia, Nordiska Museet, m. fl.

Material från
Allt om Vetenskap nr 12 2006

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter